CA IB Értékpapír Befektetési Alapkezelő Rt.
OTP Alapkezelő Rt.


Az OTP Alapkezelő Rt. bemutatása

Az OTP Alapkezelő Rt. a legnagyobb hazai intézményi befektető, az állampapírpiacon és a Budapesti Értéktőzsdén is jelentős súllyal bíró vagyonkezelő társaság. A Társaság egyben a hazai piac legtőkeerősebb, kizárólagosan vagyonkezeléssel foglalkozó szervezete, 2004. végén jegyzett tőkéje 900 millió forintot, saját tőkéje 6,35 milliárd forintot tett ki.

A társaság jogelődje, az OTP Befektetési Alapkezelő Kft. 1993-ban befektetési alapok kezelésére jött létre, majd 1998-ban OTP Alapkezelő Rt. néven részvénytársasággá alakult át.

Az OTP Alapkezelő Rt. a befektetési alapkezelésben 1999-re piacvezetővé vált, piaci részesedése jelenleg 40%-ot meghaladó a hazai értékpapíralapok piacán. Nyugdíjpénztári vagyonkezeléssel 2000. októberétől foglalkozik, jelenleg a hazai nyugdíjpénztári vagyon több mint 20%-át kezeli. Az OTP Alapkezelő Rt. tevékenységi köre 2002. őszén az egyedi portfolió-kezeléssel és az értékpapír-kölcsönzéssel, valamint 2003-ban a befektetési tanácsadással bővült. A befektetési alapokban, nyugdíjpénztári és egyedi portfoliókban az OTP Alapkezelő Rt. által kezelt vagyon 2005. augusztusában elérte és átlépte az 1.000 milliárd forintot!

Az OTP Alapkezelő Rt. az OTP Bankcsoport tagja, az OTP Bank Rt. tulajdonában van.

Az OTP Bank Rt. regionális terjeszkedési politikájával összhangban az OTP Alapkezelő Rt. is közreműködik Bulgáriában, Horvátországban és Szlovákiában az OTP Bankcsoporthoz tartozó bankok vagyonkezelési tevékenységének fejlesztésében.

Az OTP Alapkezelő Rt. stratégiai együttműködő partnere Svájc vezető vagyonkezelő társasága, a UBS Global Asset Management, amely befektetési alapjain és tanácsadói tevékenységén keresztül segíti a fejlett piaci részvényportfoliók optimális kialakítását.

Az OTP Alapkezelő Rt. honlapja